Hoe kies je de juiste verfkleuren? kleuradvies voor binnenschilderwerken

Bij het kiezen van de juiste verfkleuren voor je muren en plafond is het belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren. Naast je persoonlijke smaak, moet je ook rekening houden met de functie van de ruimte en de lichtinval. Kleuren hebben namelijk een wetenschappelijk bewezen invloed op onze stemming en perceptie van een ruimte.

Om de juiste kleurkeuzes te maken voor je schilderproject, is het handig om eerst te kijken naar de huidige kleuren in de ruimte. Wil je deze kleuren behouden of juist veranderen? Bij Pintamano helpen we je graag bij het maken van de juiste kleurkeuzes voor jouw schilderproject. Onze experts geven je graag advies op maat, zodat je straks kunt genieten van een prachtig resultaat dat perfect past bij jouw persoonlijke smaak en de functie van de ruimte.

kiezen juiste verfkleuren schilderwerken

De invloed van kleuren op de sfeer en ruimte

Heb je al eens gehoord dat kleuren de stemming van een ruimte beïnvloeden? De kleur van de verf op de muur is het eerste wat we zien als we een kamer binnenkomen. Dus voordat je begint met schilderen, is het belangrijk om goed na te denken over welke kleur het beste past bij de kamer. Verschillende kleuren kunnen namelijk invloed hebben op hoe we ons voelen en gedragen. Bijvoorbeeld, blauw straalt rust en kalmte uit, terwijl rood juist energie en passie symboliseert. Groen wordt geassocieerd met de natuur en rust, terwijl geel juist vrolijkheid en optimisme uitstraalt.

Kijk eerst naar de functie van de kamer. Dit kan invloed hebben op de keuze tussen warme of koele verfkleuren. In een actieve ruimte wil je dynamisch en alert zijn en kun je beter koelere kleuren gebruiken. In een passieve ruimte, zoals een slaapkamer, wil je vooral ontspannen en kun je beter warmere kleuren gebruiken.

Het is ook belangrijk om te kijken naar de lichtinval in de kamer. Daglicht heeft namelijk een bepaald effect op kleuren. Komt er veel of weinig natuurlijk licht binnen of is de kamer gericht op het noorden of het zuiden? Noorderlicht maakt kleuren koeler, terwijl zuidelijk licht ze warmer maakt.

Ten slotte hebben kleuren ook invloed op de ruimte. Warme en donkere tinten maken een ruimte kleiner, wat zorgt voor een intieme sfeer. Als je bijvoorbeeld een muur in een donkere kleur schildert, lijkt deze korter en breder, wat handig kan zijn als je een langwerpige kamer hebt. Lichtere en koelere kleuren maken daarentegen een ruimte groter en reflecteren meer licht, waardoor deze helderder lijkt. Je kunt bijvoorbeeld overwegen om een accentmuur te schilderen in een donkere tint, terwijl de andere muren in een lichtere tint worden geschilderd om zo de ruimte te vergroten en tegelijkertijd voor een gezellige sfeer te zorgen.

kleuradvies schilderwerken Mechelen

Kleurentrends voor 2023

Akzonobel, de verffabrikant van Sikkens, Trimental en Levis heeft 'Wild Wonder' aangekondigd als kleur van 2023. Dit is een warme tint die geïnspireerd is op de schoonheid van de natuur.

De kleur van het jaar wordt vergezeld door vier kleurenpaletten: Buzz, Flow, Lush en Raw. Elk palet heeft een eigen thema en kleurenschema.

Met deze kleurenpaletten van Akzonobel heeft u alle mogelijkheden om een sfeervol interieur te creëren dat past bij uw persoonlijke stijl en smaak.

kleurentrends 2023 schilderwerken
Juiste verfkleuren kiezen schilderwerken
verf kiezen schilderwerken Mechelen
schilderwerken Pintamano Mechelen

Hoe combineer je kleuren?

Weet je alvast welke sfeer je in de ruimte wilt creëren bij het schilderen? Het kiezen van de juiste kleurencombinatie kan helpen om de gewenste sfeer en gevoel in de ruimte te brengen. Hier zijn nog een paar tips om de juiste kleurencombinaties te vinden voor jouw interieur.

Harmonieuze kleuren

Als je op zoek bent naar een gevoel van harmonie in jouw interieur, kan het helpen om kleuren te kiezen die naast elkaar staan op de kleurencirkel. Deze kleurencombinaties hebben een ontspannend effect op het interieur.

Tint-op-tint kleuren

Wil je graag een subtiele variatie in kleuren, maar toch een uniforme uitstraling? Kies dan voor tint-op-tint kleurencombinaties, ook wel ton-sur-ton-tinten genoemd. Deze kleuren hebben allemaal dezelfde tint, maar met een verschillende hoeveelheid wit die eraan is toegevoegd. Door deze subtiele variaties kan je een rustige en toch interessante uitstraling creëren in je interieur.

Contrasterende verfkleuren

Als je liever een uitgesproken en levendig interieur wilt, kan je kiezen voor contrasterende verfkleuren. Deze kleuren staan tegenover elkaar op de kleurencirkel, waardoor ze complementair zijn. Door deze kleuren te combineren kan je een levendig en dynamisch interieur creëren dat de aandacht trekt.

Kleurentrends voor 2023

LUSH KLEURPALET

Het Lush-kleurenpalet is geïnspireerd op de rustgevende schoonheid van tuinen, planten en bossen. Met tinten die variëren van zachtgroen tot diepblauw en mauve, brengt dit palet een gevoel van sereniteit en kalmte in huis.

BUZZ KLEURPALET

Het Buzz-kleurenpalet is geïnspireerd op de bruisende biodiversiteit van velden vol wilde bloemen. Dit vrolijke palet bevat heldere tinten geel, oranje en rood, die levendigheid en energie toevoegen aan elke kamer.

RAW KLEURPALET

Het Raw-kleurenpalet is geïnspireerd op de grondstoffen en rijkdom van de natuur. Dit creatieve palet bevat tinten die variëren van diepbruin tot goud en koper, en brengt een warme, organische sfeer in huis.

FLOW KLEURPALET

Het Flow-kleurenpalet bestaat uit zachte en lichte neutrale tinten, ideaal voor een leeg canvas om je eigen stijl en persoonlijkheid aan toe te voegen. Met tinten variërend van lichtbeige tot zachtgrijs en wit, is dit palet perfect voor een tijdloze inrichting.

Kleuradvies voor verf in uw interieur

Ben jij op zoek naar de perfecte kleur voor jouw woning, maar weet je niet waar beginnen? Ons deskundige team helpt je bij het kiezen van de beste kleuren voor muren, plafonds, deuren en kozijnen.

Bovendien hoeft je zich geen zorgen te maken over het uitkiezen van de juiste verf. Wij hebben ervaring met verschillende soorten verf en kunnen je helpen bij het kiezen van de beste optie voor jouw schilderwerken.

Dus waar wacht u nog op? Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe wij uw huis kunnen transformeren.